top of page
doubleact affiche geel.jpg
b0afabb5d3a0e07a59b6e4c0e962c388.jpeg
afscheid20affice2-489x538.jpeg
aff_krabbenmand_beeldje_300dpi-kleiner.jpeg
affiche-definitief-nacht-moeder.jpeg
affiche-ann-uitsnij-klein.jpeg
shakeaffiche-klein.jpeg
affiche-Groteliefdedefinitief-07-72dpi-683x1024.jpeg
soldaat-affiche-lage-resol.jpeg

In 1975 richtte Gerd de Ley (bekend van o.a. de Toogfilosoof uit “Man Bijt Hond”, de Boekhouder in “Kinderen Van de Windt”, Willy in “De Ronde”, etc.) Paljas Producties op. Het  eerste stuk “Straks is allang voorbij”, met Nicole Pellegroms en Gerd de Ley zelf was een groot succes. Dat succes had te maken met het onderwerp (echtscheiding), met het zeer herkenbare van de taferelen én met het feit dat in alle omstandigheden kon gespeeld worden. Er was vraag naar meer, vooral bij die verenigingen die geen infrastructuur in de buurt hadden om een theatervoorstelling te organiseren.

Onze kleinschaligheid toen en nu (1 tot maximum 3 acteurs) en de flexibiliteit van onze decors maakten dat wij telkens opnieuw welkom waren. Er volgden meer producties en het Carmiggeltprogramma “Bemoei je d’r niet mee”, met Lea Couzin (Merlina uit de VRT serie) en Gerd de Ley brachten we 600 keer in Vlaanderen en Nederland.

In 1980 hadden we ons eigen gezellig theatertje Paljas (50 plaatsen) te Zurenborg in Antwerpen dat we samen met kunstenaar Harry Heirmans runden. Het was een gastvrije plaats voor vele, vele theatergroepen, zangers, auteurs e.d.m. uit Vlaanderen en Nederland: Toneelgroep Het Volk uit Haarlem, Guido Belcanto, Kommil Foo en vele anderen kenden er hun eerste successen. Helaas hebben we dit fijne theatertje moeten opgeven en zijn we enkel nog aan het rondreizen .

Onmogelijk om alle producties op te noemen want er zijn er reeds meer dan 100 gecreëerd, maar ongetwijfeld zullen 'Vriendinnen' (met Annemarie Picard en Marleen Merckx) en 'De Wereldkampioen' (met Pol Goossen) 'Leven in een krabbenmand' (met Marleen Merckx) bij u wel een belletje doen rinkelen. Tania de Ley nam de fakkel over van haar vader en leidde theater Paljas met succes de 21e eeuw in.

 

"Op 1 januari 2022 ging weer een nieuwe fase in en namen Jeroen Maes en Kenneth Smets de leiding over van Paljas. Door het grote succes van Jeroen met Het Prethuis was één en ander echter al snel niet meer combineerbaar en kwam de leiding van Paljas in handen van Frank Aernout en Kenneth Smets. Net zoals Gerd en Tania De Ley willen zij zich met hart en ziel inzetten om het succes van Paljas niet alleen verder te zetten maar opnieuw uit te bouwen met mooi & bijzonder theater."

7-1.jpg.webp
bottom of page