Geschiedenis

Paljas Producties is één van de oudste rondreizende theatergezelschappen van ons land ! En dit al meer dan  40 jaar  …

Iedereen kan ons “boeken ” : CC’s , OCMW, verenigingen , bedrijven , scholen, …wij komen tot bij u , al onze voorstellingen worden begeleid door een technieker en we brengen indien nodig volledige licht- en geluidsinstallatie mee , zodat we iedere voorstelling in optimale omstandigheden kunnen brengen ! ..ook voor kleinere zalen zijn we betaalbaar en technisch mogelijk.

Inhoudelijk variëren onze producties van humoristisch, tragi-komisch tot ernstig en we vermijden steeds oppervlakkigheid wel toegankelijkheid  . De meeste van onze stukken zijn thematische stukken: borstkanker, alcoholmisbruik , de ziekte van Alzheimer , ouder worden , afscheid nemen ,  uitbuiting economische vluchtelingen , … vaak taboedoorbrekend . Met  humor  en mede hierdoor  toegankelijk  brengen we  deze  soort van theaterstukken  in alle omstandigheden … ook als opleiding. Duurzaamheid vinden we ook belangrijk , en we  proberen hier in onze werking rekening mee te houden (drukwerk ecologisch , ..)

In 1975 richtte Gerd de Ley (bekend van o.a. de Toogfilosoof uit “Man Bijt Hond”, de Boekhouder in “Kinderen Van de Windt”, Willy in “De Ronde”, etc.) Paljas Producties op. Het  eerste stuk “Straks is allang voorbij”, met Nicole Pellegroms en Gerd de Ley zelf was een groot succes, zoniet zou er nooit een vervolg gekomen zijn. Dat succes had te maken met het onderwerp (echtscheiding), met het zeer herkenbare van de taferelen én met het feit dat in alle omstandigheden kon gespeeld worden. Er was vraag naar meer, vooral bij die verenigingen die geen infrastructuur in de buurt hadden om een theatervoorstelling te organiseren.

Onze kleinschaligheid toen en nu (1 tot maximum 3 acteurs) en de flexibiliteit van onze decors maakten dat wij telkens opnieuw welkom waren. Er volgden meer producties en het Carmiggeltprogramma “Bemoei je d’r niet mee”, met Lea Couzin (Merlina uit de VRT serie) en Gerd de Ley brachten we 600 keer in Vlaanderen en Nederland.

In 1980 hadden we ons eigen gezellig theatertje Paljas (50 plaatsen) te Zurenborg in Antwerpen dat we samen met kunstenaar Harry Heirmans runden. Het was een gastvrije plaats voor vele, vele theatergroepen, zangers, auteurs e.d.m. uit Vlaanderen en Nederland: Toneelgroep Het Volk uit Haarlem, Guido Belcanto, Kommil Foo en vele anderen kenden er hun eerste successen. Helaas hebben we dit fijne theatertje moeten opgeven en zijn we enkel nog aan het rondreizen .

We organiseren steeds onze eigen premières in andere theaters en daarna ‘op aanvraag’.  We kunnen niet alle producties opnoemen want we hebben er reeds meer dan 100 gecreëerd, maar ongetwijfeld zullen Vriendinnen (met Annemarie Picard en Marleen Merckx) en De Wereldkampioen (met Pol Goossen) Leven in een krabbenmand (met Marleen Merckx ) bij u wel een belletje doen rinkelen. Elk seizoen proberen we 3 nieuwe producties te brengen en onze producties lopen zolang er vraag naar is en dat kan soms jaren duren…