Geschiedenis

Paljas Producties is het oudste rondreizende theatergezelschap van ons land ! En dit al 40 jaar  zonder enige structurele subsidies …

In 1975 richtte Gerd de Ley (bekend van o.a. de Toogfilosoof uit “Man Bijt Hond”, de Boekhouder in “Kinderen Van de Windt”, Willy in “De Ronde”, etc.) Paljas Producties op. Het  eerste stuk “Straks is allang voorbij”, met Nicole Pellegroms en Gerd de Ley zelf was een groot succes, zoniet zou er nooit een vervolg gekomen zijn. Dat succes had te maken met het onderwerp (echtscheiding), met het zeer herkenbare van de taferelen én met het feit dat in alle omstandigheden kon gespeeld worden. Er was vraag naar meer, vooral bij die verenigingen die geen infrastructuur in de buurt hadden om een theatervoorstelling te organiseren.

Onze kleinschaligheid toen en nu (1 tot maximum 3 acteurs) en de flexibiliteit van onze decors maakten dat wij telkens opnieuw welkom waren. Er volgde meer producties en het Carmiggeltprogramma “Bemoei je d’r niet mee”, met Lea Couzin (Merlina uit de VRT serie) en Gerd de Ley brachten we 600 keer in Vlaanderen en Nederland.

In 1980 hadden we ons eigen gezellig theatertje Paljas (50 plaatsen) te Zurenborg in Antwerpen dat we samen met kunstenaar Harry Heirmans runden. Het was een gastvrije plaats voor vele, vele theatergroepen, zangers, auteurs e.d.m. uit Vlaanderen en Nederland: Toneelgroep Het Volk uit Haarlem, Guido Belcanto, Kommil Foo en vele anderen kende er hun eerste successen. Helaas hebben we dit fijne theatertje moeten opgeven en zijn we enkel nog aan het rondreizen , we waren het allereerste theatergezelschap die dit deed ! 

We organiseren steeds onze eigen premières in andere theaters en daarna ‘op aanvraag’.  We kunnen niet alle producties opnoemen want we hebben er reeds 80 gecreëerd, maar ongetwijfeld zullen Vriendinnen (met Annemarie Picard en Marleen Merckx) en De Wereldkampioen (met Pol Goossen) bij u misschien wel een belletje doen rinkelen. Elk seizoen proberen we 3 nieuwe producties te brengen en onze producties lopen zolang er vraag naar is en dat kan soms jaren duren…