top of page
Ze zijn me vergeten visual Paljas.jpg
Staande Firs 3.JPG

Ze Zijn me Vergeten

Een oude man staat voor de spiegel.

'Misschien moet ik maar eens ophouden, eindelijk ophouden' zegt hij terwijl hij ontdaan naar zijn spiegelbeeld kijkt. Het turbulente leven is stilgevallen, de lichten zijn gedoofd en het applaus is slechts herinnering. Alleen zijn vrouw, een persoon met dementie en de flessen wijn in het gootsteenkastje houden hem nog op de been. Volledig onttakeld dwaalt de oude acteur door zijn verleden. Kwetsbaar maar met onverholen ijdelheid blikt hij terug op zijn carrière, de hoogtepunten en teleurstellingen, zijn seksuele escapades en opgelopen kwetsuren, de bizarre wendingen en lachwekkende momenten. Flarden uit zijn bestaan verwaaien in eenzaamheid.

'Ze zijn me vergeten' Het leven is voorbijgegaan alsof ik nooit heb geleefd', zegt hij tenslotte. Zinnen die hij niet zèlf heeft bedacht, ze zijn van Tsjechov. Zinnen die hij als de oude bediende Firs in 'De Kersentuin' avond na avond heeft moeten uitspreken. Er valt niets meer te spelen.

De Pers:

'Onvergetelijke Frans Maas' (Het Nieuwsblad)

'Frans Maas schittert in reflectief toneeljuweel' (BN De Stem)

'Virtuositeit in zijn meest pure vorm' (Musicalvibes)

'Frans Maas brengt op meesterlijke wijze monoloog' (Explosief)

Frans Maas

Werd in 1949 in Turnhout geboren. Hij werd in 1966 "Topster van de Kempen" en behaalt in 1970 een Eerste Prijs Toneel aan het Conservatorium in Antwerpen.

Na enkele succesvolle rollen op televisie (o.a. in “Wij, Heren van Zichem” en als Rohalt in “Het Zwaard van Ardoewaan”) kiest hij in 1971 nadrukkelijk voor een theaterloopbaan.

Hij blijft ruim 36 jaar lang verbonden aan het Toneelgezelschap Ivonne Lex als acteur, dramaturg en ook als directeur.
Hij speelt zowel het komische als dramatische genre en bouwt tevens als solo-acteur een solide reputatie op in Vlaanderen en Nederland. Hij speelt mee in diverse musicals en blijft als stemacteur te horen in bioscoopfilms en bij audiovisuele evenementen.

Uitzonderlijk is hij als televisie-acteur te zien in o.a. “Familie" ( Miel), "Grappa" (de dokter) en als de Kolonel in "Rox".("Falen is geen optie!”)
In het theater speelde hij de afgelopen seizoenen ondermeer “Aspe in het theater” (meer dan 100 voorstellingen) en in “Assisen” is hij de Voorzitter.

Bij Theater Paljas speelt hij nu zijn intussen achtste solovoorstelling “ZE ZIJN ME VERGETEN” naar de novelle “FIRS”, hem aangeboden door Eric Schneider , éminence grise van het Nederlandse theater.

 

Toneelbeeld Firs.jpg

Vertolking: Frans Maas

Tekst: Naar de novelle 'Firs' van Eric Schneider.

Regie: Ursul De Geer

Fotografie: Luc Monsaert

Duur: 70 minuten

 

bottom of page